10. Aurinkosuoja

*sis.mainoslinkin

Ihon puhdistuksen ja kosteutuksen lisäksi ihon suojaaminen on tärkein osa ihonhoitoa. Suurin osa ihon ikääntymisen merkeistä ja pigmenttimuutoksista johtuu auringosta. Se aiheuttaa jopa 80% ihon ikääntymisenmerkeistä.


Ihon oma suojamekanismi kestää noin 20 minuuttia auringossa. Tämän jälkeen ihosolun dna vairioituu pysyvästi. Ruskettuminen on ihon tapa suojautua näiltä solukuolemilta. Auringon

UVB-säteily imeytyy ihon tyvisolukerrokseen, jossa melanosyyttisolut sijaitsevat. Melanosyyttisolut piirittävät ihosolun ja alkavat tuottamaan lisää melaniinia suojellakseen ihosolujen dna:ta. Tämän takia aurinkosuojan käyttäminen hidastaa ruskettumista.


UVA-säteily on ihoa vanhentava. Säteily pääsee imeytymään ihon dermikseen ja heikentää ihon tärkeitä rakennusaineita, kollageenia ja elastiinia. Katkenneita kollageeni ja elastiini säikeitä ei saa millään keinolla enää korjattua.


UVB-säteily aiheuttaa ihon pintakerroksen palamisen ja vaurioittaa ihoa näkyvästi, sekä edistää syöpäsolujen muodostumista.


On olemassa kahta erillaista surinkosuojaa fysikaalinen ja kemiallinen. Fysikaalinen aurinkosuoja tekee ihon pinnalle kalvon ja heijastaa UV-säteilyn pois iholta. Se sopii paremmin lapsille ja herkkä ihoisille. Se myös kestää paremmin vettä ja hikoilua. Kemialinen aurinkosuoja pystyy sitomaan haitallisen säteilyn itseensä ja muuttamaan sen infrapunasäteilyksi eli lämmöksi. Kemiallinen aurinkosuoja tuntuu miellyttävältä iholla eikä jätä vaaleaa kalvoa. Ero näiden kahden käytössä on, että kemiallinen aurinkosuoja on hyvä levittää ennen kosteusvoidetta.


Spf (sun protection factor) kertoo kuinka paljon kauemmin iho voi olla auringossa.

Spf 15 suojaa ihoa 93.3%, Spf 30 96.7% ja Spf 50 98%. Ero ole ole kauhean suuri, mutta Spf 15 päästää UV-säteilystä iholle 7% ja Spf 50 vain 2%, jolloin ero on huomattavampi.


Korealaisissa aurinkovoiteissa on Spf- merkinnän lisäksi PA+ merkintä. Se keroo UVA-sätelyn suojan. UVA-suojan täytyy olla vähintään 1/3 tuotteen UVB suojasta. PA+ matala suoja ja PA++++ on korkea suoja.


UV-indeksi kertoo haitallisen UV-säteilyn määrän asteikolla 0-12. Vähintään silloin kun se on 3 on hyvä suojautua auringolta. Eli Suomessa toukokuusta elokuuhun. Kesällä aurinkosuojaa on hyvä lisätä noin parin tunnin välein. Aurinkosuoja on parhain ihon anti-age-tuote, joten kannattaa suojauta myös auringolta silloin kun UV-indeksi on 1-2. Vaikka talvella UV-indeksi on 0, niin aurinkoisena päivänä lumi voi heijastaa jopa 90% UV-säteilyä. Erityisesti silloin kun käyttää Kuorivia happoja tai retinolia sisältäviä on aurinkosuoja aina hyvä laittaa.


Vaikka todella monissa kasvovoiteissa ja meikkivoiteissa on Spf-merkki. Kannattaa aurinkosuoja aina lisätä erikseen. Meikit ja ihonhoito tuotteet eivät anna varsinaista suojaa auringolle, eikä niitä tule levitettyä tarpeeksi kasvoille, että Uv-suoja täyttyisi. On myös tehokkaampaa ostaa aurinko- ja kosteusvoide erikseen, sillä kosteusvoiteeseen voidaan lisätä vain tietty määrä ainesosia, joten aurinkosuoja vie tilaa muilta tehoaineilta.


Korealaiset aurinkovoiteet ovat todella mielyttäviä käyttää ja sopivat täydellisesti myös meikin alle. Ne sisältävät myös ihoa kosteuttavia ja rauhoittavia ainesosia.