8. Kosteusvoide

*sis.mainoslinkin


Kosteusvoide, -emulsio tai -geeli estää kosteuden haihtumista, suojaa ja hoitaa ihoa. Voide lukisee kaikki edellisten tuotteiden aktiiviaineet kasvoille. Ilman voidetta suurin osa haihtuisi ja iho ei pytyisi niitä hyödyntämään.


Yleensä puhutaan, että jokin voide imeytyy ihoon nopeasti, mutta oikeasti voiteen koostumus ei imeydy ihoon vaan jää sen pinnalle, suojaavaksi kalvoksi. Kosteusvoiteisiin lisätään melkein aina vettä. Kun tuote levitetään kasvoille, vesi alkaa haihtua. Tästä johtuu, että voide muuttuu huomaamattomaksi.


Kosteusvoide muodostuu kahdesta faasista, vesifaasista ja öljyfaasista. Lisäksi voidepohja tarvitee emulgaattorin, jolla nämä kaksi toisiinsa liukenematonta faasia saadaan sekoittumaan keskenään.

Tästä muodostuu voidepohja. Lisäksi voiteeseen lisätään aktiiviaineita ja voide sisältää yleensä myös säilöntäaineita ja hajusteita.


Kosteusvoiteen päätehtävä on tehdä iholle kosteuttava pinta, joten voidepohjalla on suuri merkitys. Vesi voidaan korvata jollain muulla nesteellä, kuten kasviuutteilla. Ja öljy kannattaa olla jokin kasviöljy, niin voiteesta saadaan hoitavampi. Hyvä voidepohja sisältää mahdollisimman vähän ainesosia, jotka ovat iholle hyödyttömiä. INCI listan neljä ensimmäistä ainesosaa kertovat paljon tuotteen koostumuksesta ja siitä voi päätellä tuotteen hoitavuus.


Monesti tuotteisiin lisätään koostumusta parantavia aineita. Niitä voi olla keinotekoiset rasvat ja öljyt, mikromuovit, silikonit ja mineraaliöljy. Ne saavat tuotteen koostumuksesta miellyttävän, mutta eivät ole hyödyllisiä iholle.


Kosteuvoiteeseen kannattaa valita sellaisia ainesosia, jotka suojaavat ihoa ja sitovat kosteutta. Muut hoitotuotteet, kuten seerumi, pääsee imeytymään syvemmälle ihoon. Niihin kannattaa valita tehokkaampia ainesosia.


Hyvän voiteen etsiminen omalle iholle voi olla haastavaa. Täytyy miettiä millainen on voiteen koostumus, ja mitä aktiivi ainesosia se sisältää. Vaikka voiteen kostumus olisikin kevyt, se voi silti olla kosteuttavampi kuin voide, jossa olisi täyteläisempi koostumus.


Mitä ohuempi voide, sitä enemmän se sisältää vettä suuhteessa öljyihin. Kuiva iho tarvitsee juuri niitä rasva-aineita. Siksi kuiva ihoiselle suositellaan täyteläisempiä kasvovoiteita. Geeli ei taas sisällä ollenkaan öljyjä. Se on kaikista kevyin voide, eikä jätä rasvaista tunnetta iholle. Se sopii hyvin aurinko voiteen alle kesällä ja se jättää mattapinnan.


Korealaisissa kasvovoiteissa ei ole erikseen päivä- ja yövoiteita. Täytyy siis miettiä, miten ihon tarpeet eroaa päivällä ja yöllä.


Päivävoide

Päivällä iho tarvitsee enemmän suojaa, kosteutusta ja antioksidantteja. Iho altistuu uv-säteilylle, tuulelle, viimalle, pakkaselle, ilmansaasteille ja muille epäpuhtauksille. Kosteusvoide voi olla kevyempi kuin illalla, niin kasvot eivät rasvotu päivän aikana.


Yövoide

Ihon uusiutuminen on tehokkainta öisin. Siksi yövoiteeksi kannattaa valita, joku ravitsevampi voide. Silloin iho pystyy hyödyntämään tehokkaasti kaikki aktiiviaineet. Voide voi sisältää myös AHA-happoja ja retinolia. Sellaisia ainesosia, jotka kuorivat ihoa tai herkistävät ihoa auringolle.


*Täältä pääset tutustumaan korealaisiin kosteusvoiteisiin.