Ph-arvo ihon puhdistustuotteessa

Ihon pinnalla oleva luonnollinen kosteussuoja suojaa ihoa ilmansaasteilta ja muilta ulkoisilta epäpuhtauksilta, ylläpitää ihon vastustuskykyä ja säätelee kosteutasapainoa. Kosmetiikan tehtävä on mm. ylläpitää tätä suojaa, mutta on myös tuotteita, jotka liiallisesti tai väärin käytettynä rasittavat ja heikentävät tätä ihon hyvinvointi ylläpitävää hydrolipidikalvoa.


Ihon pinnalla oleva hydrolipidikalvo suojaa ihon pintaa ja pitää kosteuden iholla. Vääränlaiset tuotteet ovan yleinen syy, miksi iho joutuu epätasapainoon. Kun ihon pinnalla oleva kalvo on epätasapainossa, iholta pääsee haihtumaan enemmän kosteutta. Iho alkaa korjaamaan tilannetta erittämällä lisää talia. Tässä kohtaa moni tekee yleisen virheen ja alkaa puhdistamaan ihoa vielä tehokkaammin. Sama on myös hiusten pesussa, jos peset hiukset tuotteilla, jotka sisältävät paljon puhdistavia ainesosia tai turhan usein, alkavat hiukset rasvoittua nopeammin.


Ihon pinnan kuivuminen estää talin pääsyä ihon pinnalle. Tali jää loukkuun ihohuokoseen ja näin alkaa syntyä komedoja ja muita epäpuhtauksia. Ihon heikko läpäisyeste päästää bakteerien pääsyn myös iholle ja saadaan enemmän riskejä muihin ihon ogelmiin.


Tuotteiden ph-arvon olisi hyvä olla lähellä ihon omaa ph-arvoa 4,5- max 6, mutta monien puhdistustuotteiden ph on jopa yli 7. Liian pesevät tuotteet puhditavat ihon helposti, jopa natisevan puhtaaksi ja ihoa voi alkaa kiristellä. Ihon ph-arvon noustessa yli 7 se alkaa vaikuttaa ihon bakteeri kantaan ja häiritä entsyymitoimintaa. Iho voi myös muuttua happamaksi, liian voimakkaiden puhdistutuotteiden tai kuorintojen käytöstä. Liian hapan iho ärtyy ja punoittaa.


Tämän vuoksi kasvoveden käyttö ihodistuksen jälkeen on tärkeää. Kasvovesi tasoittaa ihon ph-arvon. Iho pystyy tasoittamaan ph-arvon myös itse, mutta siihen voi kulua aikaa. Laitamme myös tuotteita kasvoille puhdistuksen jälkeen, monet aktiiviaineet toimivat parhaiten lähellä ihon oma ph-arvoa tai happamammassa, jotkun voivat neutralisoitua tai menettää tehonsa, jos ph-arvo on väärä.