Ihon ja hiusten suosikki vitamiinit

Ravinnolla on suurin merkitys ihon hyvinvointiin. Kauniin ihon ja hiusten rakentamiseen tarvitaan rasvahappoja, öljyjä, vitamiineja ja kivennäisaineita. Ne tukevat ihon luonnollista kosteutta ja uusiutumista.


Vesi puhdistaa kehoa ja on tärkeää normaalille aineenvaihdunnalle. Iho menettää päivän aikana kosteutta haihduttamalla, ja siksi on tärkeää juoda vettä päivän mittaa. Vähäinen veden juonti saa ihon pinnan kuivumaan, joka näkyy pintaryppyinä, kiristelynä ja karheutena. Erityisesti kuivaihoisen kannattaa huolehtia riittävästä veden juonnista. Kasvikset ja hedelmät ovat myös hyviä kosteuden lisääjiä ja sisältävät paljon antioksidantteja. Niitä kannattaa lisätä runsaasti ruokavalioon. Terveelliset kasviöljyt ja rasvat, joita saadaan esim. pähkinöistä ja siemenistä kosteuttavat myös ihoa.


Vitamiinit ovat suuri trendi juuri nyt kosmetiikkatuotteissa. Vitamiinit sisältävät antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa vaipailta radikaaleilta. Niiden vaikutus ei kumminkaan ole sama kuin sisäisesti nautittuna.


Ilmassa olevia happipartikkeleita kutsutaan Vapaiksi radikaaleiksi. Ne vaurioittavat ihon dna:ta, kollageenia ja elastiinia. Niillä on vapaa elektroni ja yrittävät varastaa terveiden solujen elektroneja. Elektronin menettänyt solu vaurioituu, joka näkyy ihon veltotumisena, ryppyinä ja juonteina. Vapaita radikaaleja syntyy stressin, huonon ruokavalion, tupakansavun ja auringon UV-säteilyn seurauksena.A-vitamiini


A-vitamiini on rasvaliukoinen, joka varastoituu elimistöön. A-vitamiineja on olemassa kahdenlaisia, eläinkunnasta saatava retinoli ja kasvikunnasta saatava beetakaroteeni. Niillä on kuorivia vaikutuksia ja siksi niitä käytetään esim. aknen hoidossa. A-vitamiini ylläpitää ihosolujen normaalia toimintaa, vahvistaa ja kiinteyttää ihoa, tasoittaa maksaläiskiä ja parantaa ihon kosteupitoisuutta. Kosmetiikkassa monet voiteet ja seerumit sisältävät A-vitamiinia. Muista suojata iho niiden käytön jälkeen auringolta.


A-vitamiini lähteitä: Punaiset ja keltaiset vihannekset, kesäkurpitsa, pinaatti


Biotiini


Biotiini B7-vitamiini on elimistölle välttämätön, se auttaa elimistöä käsittelemään ravinnon hiilihydraatteja, rasvoja ja edistää proteiinien aineenvaihduntaa. Sillä on positiivinen vaikutus myös energiantuotantoaineenvaihduntaan ja hermoston toimintaan. B7-vitamiini on vesiliukoinen, joten se tarvitsee imeytyäkseen monipuolisen ruokavalion. Suuri vaikutus ihon, hiusten ja kynsien hyvinvoinille, sillä se aktivoi keratiinin tuotantoa. Kosteuttaa ihoa ja tasapainoittaa rasvapitoisuutta.


Biotiinin lähteitä: vehnäalkiot, täysjyvätuotteet, kaura, tummanvihreät kasvikset, kukkakaali


C-vitamiini


C-vitamiini (askorbiinihappo) on vesiliukoinen, se ei varastoidu elimistöön. Vahva antioksidantti, joka myös editää raudan imeytymistä ja tarvitaan kollageenin tuotantoon. Sillä on kirkastavia vaikutuksia, se myös siloittaa ja uudistaa ihoa ja parantaa ihon mikroverenkiertoa. Yksi kosmetiikan suosituimmista ainesosista, mutta haastava, koska se on epästabiili. Sen vuoksi se pilaantuu nopeasti. Käytetään paljon seerumeissa ja voiteissa. Siitä on myös apua pigmentti mutoksiin ja esim. aknen jättämiin arpiin. C-vitamiini tuotteista hyötyy erityisesti ikääntyvä, samea tai auringon vahingoittama iho.


C-vitamiinin lähteitä: mustikka, mansikka, karhunmarja, omena, avocado, kirsikka, pinaatti, tomaatti, sitruuna,appelsiini, mango, vihreäpaprika


D-vitamiini


D-vitamiini (kalsiferoli) auttaa pitämään kivennäisaineiden määrän tasaisena ja auttaa kivennäisaineita imeytymään paremmin kehoon. Keho pystyy tuottamaan D-vitamiinia myös itse, 15-30min auringossa riittää. Sillä on tärkeä merkitys kehon immuunipuolustukseen, kalsiumin imeytymiseen ja luuston uusiutumiseen. Auttaa myös ihoa suojautumaan auringon aiheuttamilta solukuolemilta.


D-vitamiini lähteitä: kala,kalanmaksaöljy, maitotuotteet


E-vitamiini


E-vitamiini (tokoferoli) on rasvaliukoinen ja tärkeä antioksidantti, joka suojaa ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä. Käyttetty myös paljon kosmetiikassa. Sillä on rauhottava, tasoittava, ja kirkastava vaikutus. Parantaa ihon mikroverenkiertoa ja hapen saantia, edistää ihosolujen kosteudensäilyttämiskykyä, suojaa ja uudistaa ihon pintakerrosta.

E-vitamiini tehostaa C-vitamiinin toimintaa.


E-vitamiinin lähteitä: hasselpähkinä, manteli, auringonkukansiemen, täysvilja ja kokojyvävilja tuotteet, vehnäalkio, vehnäleseet, rypsi-ja oliiviöljy, päärynä, palsternakka, herne, ruusukaali


Omega rasvahapot


Rasvahappoja tarvitaan kehon normaaleihin toimintoihin. Tärkeimpiä niistä on omega-3 ja omega-6 rasvahapot. Erittäin hyviä iholle. Ne ravitsevat ihon hyödyllisiä bakteereja, estää kosteuden haihtumista, vahvistaa soluväliainetta, edistävät ja nopeuttavat ihon uudistumista, suojaa ja korjaa, vahvistaa solukalvoja, tasapainoittaa talineritystä, rauhoittaa tulehduksia ja tekee ihon pinnasta pehmeän.


Omega-3 lähteitä: rasvaiset kalat, ciansiemen, pellavansiemen, saksanpähkinä, rypsiöljy

Omega-6 Lähteitä: kasviöljyt rypsi-, auringonkukka-, saasam-, maissiöljy